Marwin Wallonius knep vinsten i SM i minne. Foto: SVT

Han har Sveriges bästa minne

Uppdaterad
Publicerad

Marwin Wallonius från Stockholm tog hem segern i SM i minne som gick av stapeln i Södertälje i helgen. Till Tom Tits kom minnesatleter och gjorde upp om titeln.

Att regerande svenska mästaren Marwin Wallonius skulle ta hem segern även i år var ganska väntat. För honom själv är SM snarast en testomgång inför VM senare i år.

– Det känns bra, men SM är mer som en avstämning inför VM, säger Marwin Wallonius.

Och helt nöjd med resultaten under SM är han inte, trots segern.

– Det gick inte lika bra som jag tänkt mig, så nu ska jag gå hem, vila lite och sen lägga upp en ny plan för hur jag ska tackla VM, säger han.

Memorerar över 5000 binära tal

Självkritiken till trots ser det ljust ut för Sverigemästaren inför världsmästerskapet. Förra året knep han silvermedalj efter att med liten marginal missat förstaplatsen. Dessutom innehar han världsrekordet i flera grenar, bland annat i att memorera binära tal. 5040 binära tal  i följd kan han memorera på 30 minuter.

– När jag ser siffrorna läser jag dem som bokstäver i en bok så siffrorna blir som en berättelse för mig som jag visualiserar, säger han.  

Med hjälp av omvandlingen till bilder håller han alltså reda på i vilken ordning talen kommit.

– Jag kombinerar nio ettor och nollor så att de blir ett ord. När jag ser nio binära tal tillsammans är det en bild för mig, till exempel 000 000 001 är en hund, en dalmatiner, säger han.

Marwin Wallonius menar att vem som helst kan bli lika bra som han.

– Det handlar nästan bara om träning. De bästa i världen är de som lägger ner mest tid på det. Alla har ganska lika system, det är den som lägger ner mest tid på att lära sig sitt system som brukar vinna VM, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.