Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tänk om alla skulle börja kontrollera alla sina anställda, vilket samhälle får vi då?” säger Staffan Olsson om vad som kan bli konsekvenserna för Södertälje kommuns nya bakgrundskontroller. Foto: Helena Boman Brodie/SVT

Staffan Olsson JO-anmälde Södertälje kommuns bakgrundskontroller

Uppdaterad
Publicerad

Staffan Olsson som länge föreläst för offentlighetsanställda om sekretessfrågor har nu anmält Södertälje kommun till Justitieombudsmannen, JO för deras bakgrundskontroller.

– Man måste hela tiden balansera behovet av integriteten i ett samhälle i stället för att bara inskränka den, säger han.

Södertälje kommun hävdar att de här bakgrundskontrollerna av domar och åtal av sexualbrott, våldsbrott, ekonomiska brott och narkotikabrott är nödvändiga i Södertälje.

– Vi behöver få en bra bild av vilka frågetecken vi behöver reda ut när det gäller våra anställda, säger Elof Hansjons (S) som är ordförande i personalutskottet.

”Kan bryta mot GDPR”

Staffan Olsson anser också att JO bör undersöka om kommunen bryter mot lagen om GDPR, EU:s dataskyddslag om hur vi säkert hanterar personuppgifter. Kommunen går via ett säkerhetsföretag som hämtar in uppgifterna.

– Kommunen får känsliga uppgifter som en notis som är kopplad till en viss person. Då menar jag att de personregistrerar, säger Staffan Olsson.

Södertälje kommun välkomnar JO-utredning

Södertälje kommun hävdar att de har gjort allt de kan för att för att följa lagen.

– Det känns bra att JO utreder det här.  Vi har varit väldigt måna om att utreda hur vi ska kunna hantera personuppgifter på ett rättsäkert sätt, säger Elof Hansjons.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.