Han ordnar museum åt 91:an

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka kommer att gå i seriefiguren 91:an Karlssons tecken. På Södertäljebyrån kommer det att visas en utställning med originalteckningar ritade av serieskaparen.

Och snart ska ett museum öppna som hyllar den värnpliktige Karlsson.

Halmstadfödde Illustratören Rudolf Pettersson började rita serierna om 91:an Karlsson när han bodde i Ytterenhörna i början på 30-talet.

För lite uppmärksamhet

Entusiasten Mikael Johansson menar att det märks alldeles för lite i samhället. Ett besök i hembygdsgården i Ytterenhörna för några år sedan blev ett slags uppvaknande för hans del.

Sedan dess försöker han göra folk uppmärksamma på att 91:an Karlsson är från Södertälje, och att han inte skapades i Halmstad.

– När jag flyttade till Södertälje kommun och Enhörna så blev jag nästan lite arg. För 91:an är större än Scania, större än Kringlan och han är större än Södertälje Basket.

– Jag tycker att alla i Södertälje ska vara stolta över honom.

Blev bortglömd

Nu är han mitt i att starta ett museum i Turinge tillägnat serien. Han hoppas att det ska kunna öppna i slutet av månaden.

På så sätt hoppas han att intresset för Rudolf Pettersson ska kunna återuppväckas.

– Det är tragiskt för han dog på ett mentalsjukhus i Stockholm. Och han blev bortglömd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.