Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Berg, Ica-handlare från Södertälje, har länge engagerat sig i sociala frågor. I en ny rapport från Livsmedelshandlarna sammanfattas flera åtgärder som olika butiker gjort mot våldet. Foto: SVT

Handlare vill hjälpa till att stoppa kriminaliteten

Uppdaterad
Publicerad

Gängkrimininaliteten under året har drabbat många, och organisationen Livsmedelshandlarna menar att de grova brotten börjar med snatterier, hot mot butikspersonal och cykelstölder. Och butikerna kan vara en viktig del i arbetet att stoppa brotten i ett tidigare skede.

Under onsdagen höll Livsmedelshandlarna ett seminarium där de diskuterade hur det arbetet kan gå till.

En av talarna var Ica-handlaren Jonas Berg från Södertälje som länge engagerat sig i sociala frågor. För sju år sedan utsågs han till Årets europé för sitt engagemang och nu har han ett radikalt förslag.

Jonas Berg tycker man ska lagstifta att alla arbetsgivare måste anställa åtminstone var tjugonde medarbetare från någon form av utanförskap. Hör mer i videon ovan.

I samband med seminariet släppte Livsmedelshandlarna också en rapport som heter Det är inte kört, skriven av nationalekonomen Ingvar Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.