Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vattenrören transporterades från Norge och väger ett halvt ton per meter. Foto: Moa Bergman/SVT

Här anländer 500 meter långa vattenrör till Södertälje

Publicerad

I dag anlände 500 meter långa vattenledningar till Södertälje för att under onsdagen och torsdagen lyftas genom slussen till Stockholm. Ledningarna är en del av ett större arbete som handlar om att bygga ut nätet för dricksvatten med 5 mil nya ledningar i Stockholm och Huddinge.

Stora delar av Stockholms vattenledningsnät är i behov av renovering och utbyggnad.

– Vi blir fler som behöver vatten också, man vill säkra dricksvattenförsörjningen för ytterligare drygt en halv miljon människor i regionen för att säkerställa Stockholm och Huddinges samt hela regionens vattenförsörjning nu och för kommande generationer, säger Anette Håkans på Stockholm vatten och avfall.

Transporten över slussen

Tanken är att dessa rör ska transporteras vidare till Stockholm och därmed behöver de passera slussen. Men eftersom de inte får plats mellan slussportarna behöver man istället lyfta rören med kranar.

Starta videon för att se de 500 meter långa rören.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.