Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Maja Flygt/SVT

Här är bluffmejlet som lurade kommunens anställda

Publicerad

Ett bluffmejl om en obetald faktura lurade kommunens medarbetare. 70 personer uppgav sitt användarnamn och lösenord i den simulerade it-attacken. Men denna gång var det kommunen som stod bakom mejlet.

Det planerade bluffmejlet gick ut till en slumpmässig del av kommunens medarbetare, något som LT var först att berätta om. Detta för att se hur medvetenheten ser ut kring it-säkerhet.

Mejlet gick ut till totalt 912 medarbetare, utav dem klickade 263 på länken och 70 personer gick vidare till att uppge användarnamn och lösenord. Johan Wahlström är tillförordnad säkerhetschef på kommunen, och menar att det hade räckt med att en medarbetare fyllde i uppgifter för att det skulle kunna få stora konsekvenser.

Utbildning för alla anställda

Efter årsskiftet kommer samtliga kommunanställda gå en kurs i informationssäkerhet.

– Jag tror inte det kommer att räcka fullt ut. Får man något som är tillräckligt väl utformat kommer några att klicka, men det kan skapa en dialog om vad man ska tänka på när man får in någonting konstigt på mejlen, säger Johan Wahlström, tillförordnad säkerhetschef på Södertälje kommun.  

Titta på klippet för att se hur bluffmejlet såg ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.