Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det ser ut på gården efter en helg • Mamman: ”Jag blir oroad, det är verkligen äckligt” Foto: Maja Flygt/SVT

Här är förskolegården fylld av skräp: ”Rädd att barnen får fimpar i munnen”

Uppdaterad
Publicerad

På förskolan Sinbad i Södertälje fylls gården återkommande med skräp under kvällar och helger. Allt ifrån en gammal ostförpackning, räkningar, pantburkar, matrester och fimpar ligger utspritt när SVT besöker förskolan.

– Vi börjar varje dag med att någon i personalen går runt och plockar undan allt, man kan hitta allt möjligt här, säger Rawia Eltayeb, förskolechef.

Förskolan ligger på bottenplan i ett flerfamiljshus med flera balkonger som vetter ut över gården. 

Kastar skräp från balkongen

Problemet med nedskräpningen på förskolan uppmärksammades under miljökontorets senaste tillsyn. Där konstateras det att förskolegården inte kan hållas ren eftersom att boende ovanför kastar ut bland annat fimpar, matrester och flaskor från balkongerna. Miljökontoret vill se att fastighetsägaren gör en riktad satsning för att minska nedskräpningen.

Enligt förskolechefen har flera försök gjorts för att informera i området, ändå har det inte gett resultat.

Fastighetsbolaget: ”Man tror inte det är sant”

På fastighetsbolaget Ivarbo är det ett känt problem med hyresgäster som slänger ut skräp från balkongerna eller ut genom fönstret.

– Man tror inte det är sant, vi har hyresgäster i våra områden som inte respekterar detta och kastar ut skräp. Vi har skickat ut flera tillsägelser och ska göra det igen, säger Marianne Gustavsson, hyresadministratör på Ivarbo.

Nu ska fastighetsskötare i området göra extra ronderingar runt förskolan på morgnarna.

Se hur det ser ut på gården efter en helg och hör en mamma på förskolan i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.