Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Böckerna på romance-hyllan är ständigt utlånade. Foto: Maja Flygt/SVT

Booktok-hyllan som gör succé bland unga tjejer

Publicerad

Kärlek, sexualitet och brustna hjärtan ligger bakom den hetaste hyllan på stadsbiblioteket i Södertälje. Sedan den Booktok-inspirerade romantikhyllan installerades, har lånen gått varma – och det främst av en tidigare läsfattig grupp.

Hashtagen Booktok används framförallt på appen Tiktok och rekommenderar böcker, ger recensioner och öppnar upp en litterär värld för den unga publiken som använder appen. Biblioteket i Södertälje har plockat upp trenden, och installerat Booktok-hyllor i biblioteket. Bibliotekaren Emelie Lindström hann inte packa upp den nya hyllan innan böcker blev utlånade.  

– Sedan vi invigde den i december har nästan konstant 25 procent av böckerna varit utlånade, säger Emelie Lindström.

Svenska översättningar inte lika populära 

Hyllan som består av totalt 500 böcker har också en del svenska översättningar av de stora Booktok-titlarna, men de står oftast kvar i hyllan medan de engelska lånas ut.  

– Booktok i sig är på engelska, och för att vara delaktig i diskussionen funkar det bättre om man har lärt sig på engelska. Då kan man använda sig av citat, och vara en del av gemenskapen, säger bibliotekarien Emelie Lindström.

Titta på klippet för att se hur Tiktok får ungdomar att besöka bibliotek.

Fakta

2021 passerade bokförsäljningen fem miljarder, och 2022 var det näst bästa året någonsin i bokförsäljningen.

På bara ett år har läsning av tryckta böcker ökat med sex procentenheter. Det visar en färsk undersökning från SOM-institutet.

En anledning bakom det ökade litteraturintresset kan vara att inlägg om böcker på sociala medier som Tiktok har ökat.

Källa: Svenska förläggare föreningen & SOM institutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.