Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till ett köpcentrum i centrala Södertälje där SVT laddat upp med det som behövs för att baka lussebullar. ”Jag kommer baka mindre och det blir ju tråkigt för barnen”, säger en mamma som vi träffar. Foto: David Nilsson Hamne/SVT

Här är ingrediensen i lussebaket som ökat mest i pris: ”Kommer baka mindre”

Publicerad

Julen står för dörren och det bakas i många hem. En bärande ingrediens i lussebullar och allehanda godsaker är faktiskt det livsmedel som ökat mest i pris under det senaste året. Hör i videon vilken komponent Södertäljeborna tror att det är – och hur de hanterar julbaket i år.

Sötsuget under julen kan ha fått en rejäl stöt då sockerpriserna skjutit i höjden under 2023 – med hela 47 %. Det är det livsmedel som ökat mest i pris mellan oktober 2022 och oktober 2023, enligt SCB.

Prisökningen på socker, en av grundkomponenterna i många julsötsaker ligger på topp 3 av råvaror som ökat mest i pris under 2023, och följs av tomat och lök.

Med sockrets prishöjningar kan det vara dags för oss att tänka utanför bullformen när vi skapar våra julbakverk i år.

Hör hur några Södertäljebor resonerar kring prisökningen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.