Linda Ekeman teamledare, kvalitetskontroll visar det väntade labbet i klippet. Foto: SVT

Här är labbet som kan ta över vid brexit

Publicerad

Astra Zeneca har byggt upp ett labb för kvalitetskontroll av medicin i Södertälje. Verksamheten är nu den största åtgärden som företaget hittills har genomfört för att möta den stora osäkerheten kring brexit.

De röriga brexitförhandlingarna når även Södertälje. EU:s-regler kräver att medicin som säljs inom unionen även kvalitetstestas där, och därför har Astra Zeneca förberett sig genom att skapa ett back-up labb i Södertälje. Nu står det redo att testa medicin som produceras i Storbritannien för EU-marknaden när brexit drivs igenom.

– Tittar man på antal personer som är involverade, eller kostnader som är förknippade med brexit, så är det ingen enskild åtgärd som är större än det vi gör här i Södertälje, säger Jacob Lund, kommunikationsdirektör på Astra Zeneca i Sverige. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.