Se hur startpistolerna byggdes om till pistoler med skarp ammunition. Foto: Polisen.

Här är ladan som blev en vapenfabrik för ombyggda startpistoler

Uppdaterad
Publicerad

Nio män sitter nu häktade misstänkta för grovt vapenbrott och smuggling efter att polisen gjort ett tillslag mot en lada som visade sig vara en vapenfabrik.

I slutet av januari gjorde polisen ett ovanligt stort tillslag av vapen i samband med att man avslöjade en illegal vapenfabrik utanför Åkers styckebruk. Sedan tidigare sitter åtta män häktade misstänkta för vapenbrott och smuggling och nu begärs ytterligare en person häktad.

– Det handlar om införsel av så kallade gasvapen, ombyggnation av dessa och sen försäljning, så här tror vi att de misstänkta står bakom hela kedjan, säger operationsledare vid Polisen region Stockholm, Christoffer Wedelin.

Den avlägsna ladan i Sörmlandsskogen användes av de nu häktade männen som vapenfabrik. Där startpistoler som köps lagligt i andra europeiska länder och smugglats till Sverige, med enkla medel byggts om till dödliga skjutvapen.

– Vår bedömning är att de används vid grova våldsbrott, alltifrån skjutningar, rån och utpressningar, säger han.

30 ombyggda pistoler hittades

Vid tillslaget som är en del av polisens satsning mot illegala vapen, hittades 30 ombyggda pistoler.

– Vår uppfattning är att de är billiga och så pass lätta att bygga vilket gör att det är lättare att få tag i den här typen av vapen och därför är det så viktigt att vi jobbar mot det tillsammans med tullen och flera aktörer, säger han.

De häktade männen är i åldern mellan 24 och 60 år och hemmahörande i Stockholm och känner varandra sedan tidigare. Tiden för åtal har skjutits upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.