Det tar inte lång tid innan de första kräftorna dras upp ur sjön. Foto: Maja Flygt/SVT

Här dras årets sista kräftor upp: ”De är argsinta och vill nypa”

Uppdaterad
Publicerad

Det vankas kräftskivor runt om i landet och på flera håll är fisket i full gång. Enligt länsstyrelsen har intresset för fiske i stort varit utöver det vanliga under sommaren med coronaviruset. SVT följde med när Södertälje sportfiskeklubb drog upp årets sista kräftor ut Vällingen.

– Intresset för kräftfiske har alltid varit stort, men allt fiskeintresse har ökat totalt sett i år kopplat till coronaviruset. Folk är ute mer och spenderar mer tid i sommarstugorna och fiskar, säger Henrik C Andersson, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Stockholm.

Conny Davidsson har varit permitterad från sitt arbete på Scania och hittade därför till kräftfisket i Vällingen.

– Jag brukar gilla att vara ute i naturen och det har blivit mer i år när man har behövt hålla sig hemma, säger han.

Allmänhetens kräftfiske

I Vällingen, som sträcker sig mellan Södertälje och Nykvarn, har endast medlemmar i Södertälje sportfiskeklubb tillstånd att fiska kräftor. För den som inte är medlem i en fiskeklubb eller har tillgång till eget vatten är det under tre helger tillåtet att fiska på allmänhetens kräftfiske i Vättern som startar den 28 augusti.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.