Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kyrkogården förknippas vanligtvis med sorg men inom den syrisk-ortodoxa kyrkan är annandag påsk en glädjens dag, se klippet ovan när hundratals besöker sina anhöriga. Foto: Maja Flygt/SVT

Här fylls kyrkogården med godis, klicha – och äggpickning

Uppdaterad
Publicerad

Det är ortodox annandagpåsk och i Södertälje innebär det att kyrkogården fylls med godis, ägg, fika och besökare.

– Sorg och glädje är blandat den här dagen, säger Yelda Mousa.

Under måndagen firades annandag påsk bland de ortodoxa kristna som följer den julianska kalendern. Hundratals personer besökte kyrkogårdarna i Södertälje.

– Vi är här för att hedra de som inte finns kvar bland oss längre. Jag besöker min mammas och pappas grav, säger Tina Bakircioglu.

Under dagen går präster från den syrisk-ortodoxa kyrkan runt bland gravarna och ber för de döda. Många familjer delar minnen av de som inte längre finns kvar i livet.

– Jag levde inte när min morfar fanns men mamma har berättat vilken fantastisk och glad person han var, säger Tibelya Mousa.

Se när kyrkogården fylls av besökare och den traditionsenliga äggpickningen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.