Under höstlovet drar Kultur 365 igång sitt projekt ”Dejta en mormor” där unga och pensionärer spenderar en hel vecka ihop. Foto: SVT

Här går barnen på dejt med en mormor

Uppdaterad
Publicerad

Teater, skogsutflykt och datorspel står på agendan när barn och pensionärer i Södertälje har höstlov tillsammans. Det är Kultur 365 som står bakom projektet ”Dejta en mormor”, och där hoppas man att det kan bli intressanta möten över generationsgränserna.

Tanken bakom projektet föddes ur en uppsättning av ”Kan du vissla Johanna”, där en av huvudkaraktärerna väljer ut en främmande person att ha som morfar.

– Vi vill försöka para ihop yngre och äldre. Jag tror att det kan komma mycket gott ur det – att de äldre får energi, men också att de yngre får lära sig vad som har hänt förr, säger Joel Holm, playmaker på Kultur 365.

”Vi brukar trivas tillsammans”

En av de pensionärer som medverkar i form av mormor är Ros-Marie Söderström.

– Jag umgås gärna med barn. Det ger mig väldigt mycket och vi brukar trivas tillsammans. Barn säger ord den raka vägen och därför är det roligt att vara med barn – och jag gillar att leka, säger Ros-Marie ”Rosis” Söderström.

Veckan inleddes med en teater-workshop, men det ska också bli skogsutflykt, datorspel och gympapass.

– Vi vill få till de här mötena och se hur det går helt enkelt, säger Joel Holm.

I klippet ovan berättar deltagarna vad som gör en bra mormor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.