Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fyra besök hos barnlogopeden Olivia Jene har redan gjort stor skillnad för sexåriga Mirza Seker. Följ med till BVC i Södertälje i videon. Foto: Linda Asmar/SVT

Här har logopeden flyttat in på BVC i Geneta: ”Viktigt att barn får hjälp med talet tidigt”

Publicerad

När allt fler barn med språkstörning uteblev från sina tider till logopeden på Södertälje sjukhus – testades ett nytt arbetssätt som vänt utvecklingen.

– Logopeden flyttade ut till BVC istället. Här känner familjerna till oss, säger Jenny Andersson, chef på BVC i Geneta.

Sexåriga Mirza Sekers mamma upptäckte tidigt att sonen hade uttalssvårigheter men hon tänkte att det skulle gå över av sig själv. Det var inte förrän BVC snappade upp behovet av logopedstöd som han fick hjälp.

– Det är viktigt att ge hjälpen tidigt. Barn som inte får stöd med sin talsvårighet riskerar att halka efter i skolan och det kan leda till att dem senare hamnar snett i livet, säger Jenny Andersson.

Inledde samarbete med BVC

Det var för drygt ett år sedan som logopedmottagningen på Södertälje sjukhus inledde ett samarbete som innebär att en logoped sitter på Capio Wasa BVC.

– Vi ser att risken för att våra patienter uteblir från sina besök har minskat nu, säger barnlogopeden Olivia Jene, som nu har mottagning i Geneta tre dagar i veckan.

Liknande upplägg i Malmö

Samarbetet i sig är inte unikt, det förekommer liknande upplägg i bland annat Malmö – och är något som Logopedförbundet jobbar med att sprida.

– Vi ser en långsam ökning av ”konceptet”. En av våra största frågor är att logopederna är så långt ifrån patienterna, det kan te sig konstigt för familjer att ta sina friska barn till sjukhuset, säger Kerstin Wiström, ordförande för logopedförbundet.

Följ med när 6-åriga Mirza Seker, besöker logoped och får hjälp med sina uttalssvårigheter, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.