Ett stort antal motorcyklar körde på lördagen genom Stockholm och ut på motorvägen. Foto: Ferit Rhawi

Här kör de mc för sina mördade släktingar

Uppdaterad
Publicerad

För 101 år sedan mördades över hälften av alla assyrier/syrianer som fanns i världen. Detta vill Södertäljebon Ferit Rahwi och mc-klubben Assyrian Riders uppmärksamma och därför gick i dag för andra gången en kortege av motorcyklar och bilar mellan Stockholm och Södertälje – och uppslutningen var stor.

Det assyrisk/syrianska folkmordet, även kallat Seyfo, lämnade djupa spår och i dag är det 101 år sedan det inleddes i Osmanska riket.

– Vi är fortfarande en utsatt grupp som får ta emot så mycket, speciellt i Mellanöstern, och därför är den här manifestationen oerhört viktig, säger Ferit Rhawi som är kontaktperson för den kortege som på lördagen gick mellan Stockholm och Södertälje för att uppmärksamma dagen.

Ett 50-tal motorcyklar

Ett 50-tal motorcyklar var med och även ett antal bilar.

– Det är kul att man kan använda mc-hobbyn till något viktigt. Vi började med den här manifestationen förra året och vi siktar på att köra vidare och hålla det vid liv.

Varför är det viktigt?

– Folkmordet är en del av vår historia, vi har alla släktingar som dog. Alla assyrier är folkmordsättlingar och vi behöver uppmärksamma vad som händer idag också runt om i världen, säger Ferit Rhawi.

Kortegen lämnade Kaknästornet i Stockholm vid lunchtid på lördagen och gick i sakta mak till Södertälje där man samlades vid en kyrka och tände ljus för de döda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.