Här kör lastbilen utan förare

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen testade Scania självkörande fordon i verklig drift. Journalister från hela Europa samlades på testbanan i skogen utanför Södertälje.

I dag hade Scania internationell premiär för sitt system för självkörande lastbilar.

– Lastbilarna använder sina sensorer för att skaffa sig en bild av sin omvärld runt hela fordonet och sen kan de själva planera hur körningen ska gå till och utföra den med hög precision, säger Tom Nyström.

Men teknik brukar ju strula?

– Det händer väl att den gör det men vi har otroligt noggranna testprocesser här, säger han.

Målet: En ny sorts gruva

I första hand är de automatiska lastbilarna tänkta för gruvtransporter.

– Tänk att kunna bygga en gruva utan så mycket ventilationsschakt, utrymningsschakt och utan takförstärkning, säger Tom Nyström. Med människor får man inte ta några risker men med den här typen av maskiner får man ett annat perspektiv, säger han.

Europeisk uppslutning

Journalister från hela Europa fanns på plats för att se demonstrationen av lastbilar som inte behöver förare utan kan fjärrstyras från ett kontrollrum.

– Det är intressant att allt verkar möjligt när det gäller att minska arbetsbördan för människor, säger den österrikiska motorjournalisten Andreas W. Dick. Men det var lite läskigt att åka med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.