Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De syrisk ortodoxa kyrkorna vill förebygga kriminalitet genom att ge ungdomar en meningsfull sysselsättning. Foto: Ebba Nilsonne/SVT

Här sätter ortodoxa kyrkorna ner foten mot våldet i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Syrisk-ortodoxa kyrkor samt syrianska och assyriska föreningar i Södertälje går nu ihop i ett fördjupat samarbete för att förebygga otrygghet och kriminalitet bland unga. Bakgrunden till initiativet är de rekordmånga dödsskjutningar som ägt rum den senaste tiden.

Under helgens söndagsmässa kommer ett gemensamt utlåtande göras i alla syrisk-ortodoxa kyrkor i Södertälje för att markera det avståndstagande man nu tar från gängkriminaliteten och det dödliga våldet. Initativtagarna kommer också att möta Södertäljes polischef, stadsdirektör och kommunstyrelsens ordförande för att diskutera vad som kan göras tillsammans.

– Vi måste kroka arm i varandra, annars kommer vi inte långt med det, säger Jack Maximurad, ordförande i Syrianska föreningen i Södertälje.

Erbjuder samtalsstöd

Utöver att agera samtalspartner med Södertälje kommun och polis vill kyrkorna med satsningen underlätta för föräldrar att prata med sina ungdomar och upptäcka signaler på om något går i fel riktning. Särskilt för föräldrar som oroar sig för att de misslyckats i sin uppfostran och därför inte vågar be om hjälp.

– Vi skuldbelägger ingen, tvärtom. Ju tidigare man söker hjälp desto större är möjligheten att hjälpa den individ som kanske är på väg in i något som inte är bra, säger Besim Aho, ordförande i S:t Jacobs syrisk-ortodoxa kyrka.

Hör om varför det är viktigt att kyrkorna går ihop i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer