Se när luciatåget trotsar kylan i det iskalla vattnet. Foto: Anton Rolin/Ingemo Westin

Här tar hela luciatåget ett dopp i isvattnet: ”Folk tycker vi är galna”

Uppdaterad
Publicerad

Att bada i iskallt vatten är inget som hör ett traditionellt luciafirande till, men det var så ett gäng Södertäljebor firade högtiden i år. Lucia i sällskap med tärnor, tomtar och stjärngossar fick bryta sig igenom isen i det kalla vintervädret.

Bakom arrangemanget på Malmsjön låg nio Södertäljebor. Det hela resulterade i en video som lagts upp på Facebook och fått många reaktioner.

– Det här var första gången som vi gjorde ett luciatåg på det här sättet, men vi har badat sent på hösten och på vintern tidigare och lagt upp videos om det. För varje video vi la upp var det fler och fler som kollade och hörde av sig och ville vara med, säger Artem Rolin, en av de som var med i tåget.

Videon har i skrivande stund fått över 5 000 visningar och det är många som har visat sin uppskattning i kommentarsfältet.

– Folk tycker att vi är galna och undrar varför vi gör så här. Men de tycker också att det är uppfriskande, så det är roligt.

Hade inte väntat sig is

Luciatåget var förberett på att det skulle vara kallt men i lördags, då videon spelades in, var det ännu kallare än de hade väntat sig.

– Det var tre minusgrader den dagen. När vi kom dit visste vi inte att det skulle vara is, så vi fick bryta loss isen för att kunna komma ut i vattnet. Vi fick gå lite extra långsamt och försiktigt, så att vi inte skadade oss. I vanliga fall brukar vi inte vara i vattnet så länge, säger Artem Rolin.

Se en del av videon i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.