Katarina Ageborg vd för AstraZeneca i Sverige. Foto: TT/AstraZeneca

Hård brexit kan gynna Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje kan bli något av en brexitvinnare. Om Storbritannien kraschar ut ur EU den sista oktober står ett nytt testlabb redo på Astra Zeneca för att börja kontrollera brittisktillverkade läkemedel som ska säljas i EU.

I anslutning till Astra Zenecas fabriker i Gärtuna i Södertälje har ett nytt testlabb byggts upp. En back-up för om Storbritannien lämnar EU utan avtal. Då måste de läkemedel som tillverkas i landet, och i dag kvalitetssäkras i England, kontrolleras i ett annat EU-land.

För enligt EU:s regler måste läkemedel godkännas på den marknad där de ska säljas.

– Vi måste vara hundra procent säkra på att patienterna får sina läkemedel. Och eftersom vi inte vet om de kommer kunna testas i England längre, så måste vi helt enkelt göra det här så att patienterna ska kunna få tillgång till läkemedel, säger Katarina Ageborg, vd för Astra Zeneca i Sverige.

Skapar jobb

Bolaget har investerat runt 500 miljoner kronor på olika brexitåtgärder, varav den absolut största kostnaden är för det högteknologiska testlabbet i Södertälje. Företaget har som man säger ”duplicerat” labbet som redan finns i England.

Det parallella, svenska labbet som redan är igång kan bli arbetsplats för runt 50 personer.

Redan när britterna vid midsommar 2016 röstade för att lämna EU började förberedelserna på den brittisksvenska läkemedelskoncernen.

– Vi har jobbat med våra förberedelser från dag ett, för vi förstod att det fanns en viss risk att det inte skulle bli så enkelt, säger Katarina Ageborg.

Eftersom läget i brexitförhandlingarna hela tiden varit osäkert och ingen riktigt vet om Storbritannien kommer att lämna under ordnade former eller inte, har bolaget varit tvunget att förbereda sig för alla scenarier.

Inte råd att chansa

Det innebär att företaget kan ha satsat stora pengar på ett labb som aldrig kommer att behövas. Men man har inte råd att chansa.

– Vi kan absolut inte riskera något. Det är oerhört viktigt att patienter får sina läkemedel i tid, säger Katarina Ageborg.

Om det i slutändan visar sig att kontrollerna ändå kan fortsätta göras i Storbritannien, så räknar hon med att laboratoriet ska kunna användas i annan verksamhet.

Även om kvalitetssäkringen av läkemedel är det mest akuta som måste fungera vid en avtalslös brexit, så har företaget också förberett sig på en rad andra områden. Man har gått igenom transporter, annan logistik och sett över om extra lager behövs. Också personalfrågor är viktigt, eftersom de anställda kommer från många länder och verksamheten finns i både Storbritannien och Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer