De nya reglerna föreslås börja gälla den 1 augusti 2022. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Hårdare regler mot vitt snus

Uppdaterad
Publicerad

Vitt snus ökar bland unga, något som SVT Nyheter Södertälje tidigare rapporterat om. Nu införs 18-årsgräns för den som köper så kallade tobaksfria nikotinprodukter, som till exempel vitt snus. Det blir också krav på att den som säljer ska kontrollera köparens ålder.

Beslutet gäller nya regler för åldersgräns, märkning och marknadsföring. Tidigare har de nya produkterna, som marknadsförs som ”tobaksfria” hamnat utanför den traditionella tobakslagstiftningen. Det innebär att det i dag inte finns lagstöd som reglerar vem som får köpa vitt snus.

Riksdagen har nu röstat igenom en lagändring som innebär skärpta regler mot vitt snus. Beslutet bygger på socialutskottets utredning som säger i huvudsak ja till regeringens förslag om skärpta regler men säger däremot nej till ett förbud mot smaksättning.

Video: Här lyckas 17-åringen köpa snus – utan legitimation. Vi följer med en 17-åring som lyckas köpa tre snusdosor inom loppet av en timme. Videon är från januari 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.