Bild på hare som drabbats av harpest.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör experten om hur du skyddar dig mot harpesten i videon. Foto: Henrik Ulhorn/SVA

Harpest i Nykvarn – forskaren: ”Därför kommer det bli vanligare”

Publicerad

Ett ovanligt och tidigt fall av harpest konstaterades förra veckan i Nykvarn utanför Södertälje. Något som fått kommunen att gå ut med en varning för smittan. Och det kan blir fler fall framöver på grund av klimatförändringarna.

Harpest är relativt ovanligt i området runt Stockholm slår forskaren och professorn i klinisk mikrobiologi, Anders Sjöstedt, fast. Och brukar främst förekomma under sen sommar och höst.

Men milda vintrar kan leda till att smittan får fäste tidigare. I förra veckan konstaterade alltså Nykvarns kommun att en hare drabbats av smittan.

– Klimatförändringarna påverkar en hel del faktorer som med säkerhet kommer att göra att sjukdomen blir vanligare, även om det inte går att säga att det gäller för alla områden i Sverige, säger Anders Sjöstedt, professorn i klinisk mikrobiologi.

”Man kan bli väldigt sjuk”

Myggor är huvudsaklig spridare av smittan, men SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, har nyligen konstaterat att fästingar kan spela en roll för spridningen av sjukdomen.

Harpest har främst förekommit i Norrland och Svealand. Bland annat drabbades i Västerbotten 2023 180 personer av harpest.

– Man kan bli väldigt sjuk, lymfkörtlarna kan drabbas och bli större och i värsta fall gå sönder. Det tar många månader innan det läkt. Sedan kan man bli sjuk av luftburen form av smitta som ger lunginflammation, säger Anders Sjöstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.