Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En alternativ sajt la upp privata festbilder på Hedvig Holgersson och reaktionerna lät inte vänta på sig. Hör hur intervjun med migranter ledde till en radiodokumentär om näthat. Foto: Helena Boman Brodie/SVT

Hon mötte hatstorm efter reportage – gjorde dokumentär om sina näthatare

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten Hedvig Holgersson jobbade på Sveriges Radio P4 Södertälje när hon intervjuade migranter som protesterade mot invandringspolitiken. Det blev upprinnelsen till en rad händelser som ledde fram till radiodokumentären ”Jag mötte mina näthatare”.

Efter radioinslaget om migranterna, skrev en alternativsajt en artikel där Hedvig Holgersson beskrevs som asylaktivist och SD-hatare. Sajten hade tagit fram gamla likes från Facebook från när hon vid 18 års ålder följt partier och organisationer på vänsterkanten, något hon idag som journalist tar avstånd ifrån. Artikeln ledde till att Hedvig Holgersson fick arga kommentarer och meddelanden i sociala medier och via mejl.

– Jag känner att det är fan inte kul alltså, säger Hedvig Holgersson.

Sökte upp hatarna

Först blev hon rädd och arg, sedan nyfiken – vilka var det som skrev bakom skärmen? Så hon kontaktade dem som skrivit med hjälp av handskrivna brev och telefonsamtal.

Hör Hedvig Holgersson berätta om arbetet med dokumentären och hur det vara att möta sina näthatare i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.