Astra Zeneca evakuerat efter strömavbrottet på onsdagen. Foto: TT/SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Astra Zeneca evakuerades efter strömavbrottet

Uppdaterad
Publicerad

Hela Södertälje drabbades av ett strömavbrott strax före klockan nio på onsdagsmorgonen. Dessutom påverkades över 12 000 hushåll på Ekerö och i Nynäshamn. Räddningstjänsten fick rycka ut till Astra Zeneca efter larm om en reaktion i en tank med farliga ämnen och cirka 1 500 anställda på företaget evakuerades.

Efter ett strömavbrott som drabbade hela Södertälje vid niotiden på onsdagsmorgonen var Astra Zeneca i Snäckviken tvunget att evakuera sin personal från anläggningen och man ringde in räddningstjänsten.

– Det gör vi alltid i förebyggande syfte i sådana här lägen. Det är för att det kan bli problem med att hålla trycket i några av systemen, säger Lotta Sjösten, presstalesperson på Astra Zeneca.

Strömavbrottet gjorde att nedkylningen av en tank med farliga ämnen slutade fungera och man befarade därför att det kunde ske ett läckage.

Stabsläge

Hela fabriken evakuerades och räddningstjänsten gick upp i stabsläge.

– Vi har fått förstärka räddningscentralen med olika kompetenser, sa Cecilia Lundfeldt, kommunikatör på Södertörns branförsvarsförbund, tidigare i dag.

Strax innan klockan 17.00 lämnade räddningstjänsten platsen då läget var under kontroll. Några farliga ämnen läckte aldrig ut.

1 600 samlades i park

De evakuerade fick samlas i en närliggande park.

– När strömmen gick stannade vi i vår lokal i 40 minuter, men sedan när man förstod att det fanns en fara gick larmet och då gick alla ut, säger Ludvig Lindén, maskinoperatör på Astra Zeneca.

Ludvig Lindén, är maskinoperatör på Astra Zeneca och har jobbat där i fem år. Det är första gången för honom som hela fabriken utryms. Den vanliga proceduren är att man samlas på utrymningsplatser inomhus. Foto: Linda Asmar/SVT

Enligt Ludvig Lindén samlas de i vanliga fall i lokalerna, men den här gången skulle de samlas utanför en bit därifrån.

– Vi fick höra att det var skarpt läge, att det var risk för utsläpp eller i värsta fall explosion. Det var en maskin som skulle kylas ner, men i och med att strömmen gick så började den värmas upp och då blev man orolig, säger Ludvig Lindén.

Driftfel hos Vattenfall

Även Audi, som ligger i närheten av Astra Zeneca, utrymde sina lokalar med anledning av händelsen.

– Det var polisen som beordrade oss att göra det. Det skapar stora problem för vår produktion. Vi har många kunder som skulle ha kommit in på service i dag, men de får vi kontakta och meddela att så inte blir fallet, säger Krister Friberg, platschef på Audi i Södertälje.

Strömavbrottet orsakades av ett fel i Vattenfalls transformator på regionnätet som gjorde att hela Södertälje drabbades av ett strömavbrott i ungefär en timme. Alla berörda hade fått tillbaka sin el vid tolvtiden.

Pendeltågen på sträckorna Södertälje hamn-Järna-Östertälje stoppades av strömavbrottet, men började rulla igen vid 11.30 

Mörkt på Kringlans köpcenter i Södertälje på morgonen. Foto: Hashmat Popal, SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer