Foto: TT/SVT.

Hembesök av brandkåren ska förebygga dödsbränder

Publicerad

Bostadsbränder är de bränder där flest människor dör. Nu vill brandförsvaret förebygga dödsbränder genom att gå på hembesök, och man har redan börjat i Fornbacken.

Den vanligaste branden i bostäder är brand i köket. Hemma hos Sonia Andersson uppstod brandrisk när man glömde en kastrull med olja obevakad.

– Då la jag en handduk utan vatten på kastrullen. Sedan så flyttade jag kastrullen, det hjälpte, säger Sonia Andersson.

Visste du vad du skulle göra när den här situationen uppstod?

Systrarna Sonia Andersson och Kia Jansson tycker att det är bra att brandkåren informerar om brandsäkerhet i Fornbacken. Foto: SVT

– Ja, jag lärde mig det här i skolan, säger hon.

Har sett effekt utomlands

För två veckor sedan började brandförsvaret med hembesöksprojekt i Södertälje, Botkyrka, Nynäshamn och Ekerö. Detta efter att man sett positiva resultat av samma projekt på andra håll i både Sverige och i utlandet.

– Man har sett effekter i båda England och södra Svergie. Bostadsbränderna har sjunkit kraftigt efter dessa hembesök. Vi når ut till fler invånare genom att knacka dörr, säger Linn Carderos, styrkeledare på brandförsvaret.

Saknade brandvarnare

Förra veckan var brandförsvaret på besök i Fornhöjden, och där var det saker som fattades i hemmen.

– Några saknade brandvarnare och några saknade även handbrandsläckare hemma. Vi rekommenderar att man har både och för att på bästa sätt förhindra en bostadsbrand, säger Linn Carderos. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer