”Vi arbetar ständigt för att personer ska uppnå självständighet” Foto: SVT

Hemlösheten i Södertälje minskar – men fortsatt över snittet

Publicerad

Antalet hemlösa i Södertälje har minskat sedan 2017, visar ny statistik från Socialstyrelsen. Men trots en positiv utveckling ligger kommunen över snittet i länet.

Totalt var 446 personer i Södertälje hemlösa 2023, enligt Socialstyrelsens statistik. Pierre Gharzazi, resultatområdeschef på socialkontoret, förklarar att begreppet hemlös har olika definitioner.

– Många tänker att vara hemlös är när man inte har ett tak över huvudet. Men det kan också vara personer som bor på kommunala boendelösningar, där avsikten är att de ska få långsiktigt boende, som vi på kommunen och socialtjänsten arbetar med, säger han.

Över snitt i Stockholms län

Pierre Gharzazi berättar att i jämförelse med siffrorna för Södertälje från 2017 har det skett en positiv utveckling. I jämförelse med andra kommuner i Stockholms län ligger Södertälje över snittet.

Inför 2024 så hoppas kommunen att siffrorna ska sjunka.

– Vi arbetar ständigt för att personer ska uppnå självständighet och få ett förstahandskontrakt, säger Pierre Gharzazi.

Hemlöshet i södertälje

Total antal hemlösa 2023: 446

Antal hemlösa per 10 000 invånare 2023: 43,5 (Endast Tyresö och Norrtälje har högre siffra)

Antal hemlösa per 10 000 invånare 2017: 67,5

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.