Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör socialdirektören Karin Björkryd förklara varför tillståndet är indraget. Foto: Siri Lallerstedt Blomqvist/SVT

Hemtjänstföretag förlorar tillstånd: ”Olämplig ledning”

Uppdaterad
Publicerad

Hemtjänstbolaget Aros omsorg har fått sitt tillstånd att bedriva hemtjänst i Södertälje, Stockholm och Botkyrka kommun indraget. Företaget vårdar över 100 personer i Södertälje vilket motsvarar sju procent av hemtjänsten.

– Vi kan inte ha ett avtal med ett företag som inte har tillstånd att bedriva verksamhet, säger Karin Björkryd, socialdirektör i Södertälje kommun.

Aros har överklagat beslutet från Ivo, inspektionen för vård och omsorg, och nu väntar ett beslut i förvaltningsrätten om huruvida Aros ska få tillbaka sitt tillstånd eller inte.

Om bolaget inte får tillbaka tillståndet tar kommunen över ansvaret för de drabbade brukarna i väntan på att upphandlingar är klara med ett nytt hemtjänstföretag.

Aros: ”Felaktiga uppfattningar om verkligheten”

Aros omsorg menar att beslutet är olyckligt då de själva anser att utredningen inte visar på några förhållanden som rättfärdigar ett återkallande.

”Aros uppfattning är att IVO:s beslut är grundat på missförstånd och felaktiga uppfattningar om verkligheten. Aros är övertygad om att en domstolsprocess kommer ge Aros rätt”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Hör Södertälje kommun om varför Aros fått tillståndet indraget och hur man planerar att lösa hemtjänsten för de som cirka 100 brukare som berörs i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.