Scania i Södertälje är en av företagets delar som den nya vd:n Henrik Henriksson ska leda. Foto: Scania/Fredrik Sandberg TT

Henrik Henriksson blir ny vd för Scania

Uppdaterad
Publicerad

Scanias styrelse har utsett Henrik Henriksson att leda lastbilsjätten som ägs av tyska fordonskoncernen Volkswagen.

Henriksson sitter sedan 2012 i Scanias koncernledning med ansvar för försäljning och marknadsföring. Han har arbetat i Scania sedan 1997 och funnits på många positioner inom Scanias försäljningsorganisation.

− Jag ser fram emot uppdraget att fortsätta utveckla Scania i enlighet med de mål och strategier som företagets ledning och styrelse har slagit fast. Vi ska fortsätta att bredda erbjudandet av produkter och tjänster som driver såväl våra kunders som vår egen lönsamhet och arbetet för att bli ledande inom hållbara transporter, säger Henrik Henriksson i en kommentar i ett pressmeddelande.

– Henrik är en visionär som ska leda oss vidare och han kan få en gammal bransch att tänka nytt, säger Hans-Åke Danielsson, presschef på Scania. Vi går allt mer mot att bli ett tjänsteföretag, att erbjuda olika former av service och tjänster till våra köpare. Henriks profil passar väl in för det uppdraget. Henrik brinner också för att Scania ska bli ledande inom hållbara transporter, vilket också är ett mål Scania har satt upp att bli.

Henriksson ersätter Per Hallberg som under nästa år kommer att lämna sina operativa uppdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.