Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här berättar Hilma och hennes mamma Malin om vad de tycker om att vara med i den unika dokumentären. Foto: SVT

Hilmas liv dokumenteras från födseln: ”Roligt och konstigt”

Publicerad

I dokumentärserien Född 2010 har SVT följt åtta barn sedan de var nyfödda. Alla åtta barn är födda år 2010 men bor i vitt skilda delar av Sverige och i olika typer av familjer. Ett av barnen är Hilma Haraldsson i Mölnbo.

– Idén är att skildra Sverige och hur det är att växa upp här från år 2010. Genom familjerna ser man hur Sverige förändras över tid och valen de gör speglar Sverige, säger Malin Engerdahl, seriens projektledare.

Hilma i familjen Lindqvist Haraldsson är ett av barnen i programmet. I dokumentärserien får vi vara med familjen under födseln hemma i vardagsrummet, flytten från Järna till Mölnbo och uppladdningen inför första skoldagen. Här kommer TV-tittaren nära inpå vardagslivet.

– Det blir speciellt när man följt någon så länge, de som filmar är till och med där vid förlossningen och det blir nästan ett släktband med en person som funnits där över hela barnets liv, säger Malin Engerdahl.

Barnen tar huvudrollen

Under hösten visas dokumentärseriens tredje säsong på SVT1 och SVT Play.

– Den stora skillnaden från år fem till sex är att barnen kan prata bättre och reflektera kring saker som händer dem. Nu kliver barnen fram och blir huvudpersoner i sina berättelser. Hilma pratar utifrån sitt perspektiv, man märker till exempel att hon inte är så förtjust i att flytta.

Tanken är att följa barnen tills de går ur grundskolan.

Hur mycket filmar ni barnen?

– Vi är där och filmar sex dagar per år, det har varit noga att det inte ska bli någon ”Truman show” eller att barnen ska känna att de har en kamera efter sig hela tiden.

Spela videon ovan för att se delar ur programmet och höra Hilma berätta om serien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer