Himmerfjärdsverket investerar över en miljard i ny anläggning

Publicerad

För att möta nya miljökrav ska Himmerfjärdsverket bygga ut sin anläggning. Den nya anläggningen kommer bland annat att ha ett extra filter som gör att utsläppen till Östersjön minskar.

Den nya tillbyggnaden som planeras att vara färdig år 2026 kommer att kosta cirka 1,2 miljarder kronor och minska utsläppen av gödningsämnen som fosfor och kväve. Bland annat kommer ett nytt filter installeras, ett så kallat membranfilter, som fångar upp de allra minsta partiklarna.

Himmerfjärdsverket

Visa
  • Reningsverket ligger i Grödinge i Botkyrka kommun. De kommuner som får sitt avloppsvatten renat av verket är Botkyrka, Salem, Nykvarn, Södertälje och delar av Huddinge och Stockholm.
  • Förra året renades 39,5 miljoner kubikmeter vatten.
  • Från Skärholmen, Huddinge och Södertälje rinner avloppsvattnet med självfall med en lutning på en meter per kilometer. Vilket innebär att när vattnet väl är framme vid reningsverket så pumpas det upp från 55 meters djup under marken.
  • Varje dag inkommer cirka 2,6 ton skräp till reningsverket.
  • Idag är ca 350 000 personer anslutna till reningsverket.
  • Den nya anläggningen byggs för att klara av den förväntade befolkningsmängden i området år 2040.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer