Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Caroline Wahlberg berätta hur busshållplatsen i äldreboendet lindrar ångest och oro hos dementa. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Här är äldreboendet med egen hållplats – dit bussen aldrig kommer

Uppdaterad
Publicerad

På Tallhöjden finns numera en busshållplats – inne på äldreboendet. Men trots att det aldrig kommer någon buss fyller den en viktig funktion för de dementa som bor där.

När Caroline Wahlberg presenterade idén om en busshållplats utanför sitt kontor i Tallhöjdens äldreboende möttes det först av skratt. Men Kultur 365 var snabba att göra idén till verklighet, och tog fram en busskylt, tidtabell, bänk, och informationstavla till boendet för demensjuka.

– Först skrattade de flesta åt idén. Den är ju lite tokig, säger gruppledare Caroline Wahlberg på Tallhöjdens äldreboende om busshållplatsen, som idag används flitigt.

Ska avleda vandringbeteende 

Demenssjuka har ofta ett vandringsbeteende, där den drabbade kan vandra omkring i långa perioder. Beteendet kan vara svårt att hantera, och kan leda till att den drabbade får ont i kroppen samt känna oro eller ångest.

Titta på klippet för att höra hur busshållplatsen ska motverka oro hos demensjuka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.