Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hockeyallsvenskans studievägledare Mathias Kemi berättar om varför det är viktigt för elitidrottare att förberedda sig för framtiden. Foto: Helena Yohannes Magnusson/SVT

Hockeyallsvenskan satsar på utbildning: ”Machokulturen har stått i vägen”

Publicerad

Hockeyallsvenskan har sedan fjolårets säsong satsat på att hjälpa och stötta spelare som vill utbilda sig parallellt med hockeykarriären, en chans som ett 40-tal spelare hittills har tagit.

– Vi har överträffat målen hittills och det känns fantastiskt bra, säger Mathias Kemi, karriärcoach och studievägledare.

Bakom Hockeyallsvenskan satsning står företaget Athletic work som arbetar med att förena näringslivet med idrott, både genom arbete och utbildning.

Mathias Kemi menar att man vill förändra kulturen inom herrhockeyn när det kommer till studier, då hockeyspelare varit mindre benägna än andra elitidrottare att studera.

– Jag tror att machokulturen har stått i vägen, säger Mathias och berättar att han är övertygad om att idrottsprestationen blir bättre om man förbereder sig för framtiden.

Starta klippet för att höra Mathias om konsekvenser det kan leda till, om man inte har en framtidsplan.

Inte alla utbildningar lämpliga

För att lyckas kombinera elitsatsning och studier presenteras spelarna för utbildningar som enklare kan kombineras med hockeykarriären: I detta fall distansutbildningar på halvfart.

– Det finns en djungel av utbildningar och det kan lätt ta stopp. Så det kan behövas hjälp för att komma över tröskeln, säger Mathias och understryker att utbudet kan förbättras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och kriminalitet

Mer i ämnet