Foto: SVT

Höga radonhalter i Telge bostäders lägenheter – hyresgäster kräver sänkt hyra

Publicerad

Flera av Telge bostäders hyresgäster kräver sänkt hyra. Detta efter att en mätning visat att 49 av bostadsbolagets fastigheter har för höga radonhalter.

2013-2016 genomförde Telge bostäder en radonmätning och då framkom det att 220 fastigheter hade högre halter än tillåtna 200 bequrel. Trots arbete med att få ner värdena av den cancerframkallande gasen har i dag fortfarande 49 fastigheter för höga halter, rapporterar tidningen Hem & Hyra.

Telge bostäder har vidtagit åtgärder för att få ner värdena i 26 av dessa 49 fastigheter och kommer att göra insatser på ytterligare 10 fastigheter. Därefter kommer en ny mätning att göras i oktober då man hoppas hamna under riktvärdena.

Hyresgäster har rätt till sänkt hyra

Enligt en vägledande dom i Högsta domstolen kan dock hyresgäster få sänkt hyra om man bott i lägenheter med för höga radonvärden.

–  Vi har beslutat att nedsättning av hyresgästers hyra ska utgå för den tiden från att hyresgästen uttryckt oro och påtalade radonhalter över gällande gränsvärde, fram till det finns ett godkänt mätresultat, säger radonmätningsansvarige Alexandra Mollgren på Telge bostäder till tidningen Hem & Hyra.

Fastigheterna med högst radonhalter hos Telge bostäder:

Sveagatan 12-14, 990 bequerel

Östergatan 24-30, 780 bequerel

Getingstigen 1-16, 620 bequerel

Humlestigen 7-20, 540 bequerel

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.