Albera Jene har nominerats till en Guldhand för sitt arbete med att få unga tjejer att spela fotboll. Foto: SVT

Hon lockar tjejer till fotbollen – kan prisas för sitt arbete

Uppdaterad
Publicerad

16 åriga, Albera Jene, jobbar för att skapa trygga mötesplatser för tjejer genom att samla dem kring fotboll. Nu kan hon vinna pris för sitt arbete.

– Jag valde att engagera mig i det här för att unga tjejer skulle kunna känna att de kan spela fotboll och ha lika mycket rätt att göra det som killar, och helt enkelt ha kul, säger Albera Jene, som tränat unga tjejer i cirka två år.

Nu kan hon prisas med Guldhanden som Årets förenare, ett pris som delas ut av stiftelsen Sverige united och som uppmärksammar eldsjälar inom fotbollen som förenar och integrerar ungdomar med olika bakgrund.

Och nomineringen betyder mycket, inte minst för lagets utveckling tycker Albera Jene.

När vi träffade dig för ungefär ett och ett halvt år sedan sa du att tjejerna frågade dig om ni inte skulle skaffa lagkassa och riktiga tröjor. De ville spela i en riktig serie, bli ett riktigt lag. Och det blev ert mål. Hur långt ifrån det målet är ni nu?

– Just nu är vi väldigt nära då den här eventuella vinsten skulle kunna göra så att vi kan ha våra egna fotbollskläder och representera vårt egna lag helt enkelt. Så nu är det bara att kämpa på, säger hon.

Inspirerar syskonen

Albera Jenes jobb påverkar också hennes yngre systrar som är stolta över storasystern.

– När hon sa att hon blivit nominerad så blev jag lite sådär chockad, säger Rachel Jinet.

– Vi blir inspirerade av att hon gör det så då är det klart att vi vill komma efter vår storasyster, säger Jinet Jene.

Guldhanden delas ut i mitten av februari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer