Somliga var till en början inte så pigga på att ta order från den nya produktionsledaren. ”Som nyanländ och kvinna var det dubbelt svårt för mig i början, säger Diana Baghdo.” Foto: SVT

Flydde Syrien – nu basar hon på sjukhusbygget

Uppdaterad
Publicerad

Diana Baghdo flydde från Syrien för tre år sedan – i dag är hon produktionsledare på bygget av Södertäljes nya sjukhus. Men det fanns en tid när hon trodde det var omöjligt att fortsätta som ingenjör.

Om några dagar anländer smederna till sjukhusbygget i Södertälje och Diana Baghdo går en runda för att kolla att allt är förberett.

Byggarbetarna Jarmo och Ragge pekar och förklarar hur de har tänkt. Diana Baghdo nickar och ställer följdfrågor. I dag är hon som ett med byggarbetsplatsen.

Tvungen att bevisa sina kunskaper

Men den första tiden på jobbet var det inte lätt. Utöver språktrubbel hade somliga svårt att ta order från produktionsledaren från Syrien.

– Som nyanländ och kvinna var det dubbelt svårt för mig i början, säger Diana Baghdo. Men sen tänkte jag att jag måste visa dem att jag kan det här jobbet. Jag var tvungen att bevisa att jag har de kunskaper jag har.

I Syrien arbetade Diana Baghdo som ingenjör i 15 år. Men när kriget tvingade henne, maken och dottern att fly visste hon inte vad hon skulle tro om framtiden här i Sverige.

– Jag förlorade bostad, jobb, kontakter och referenser. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna börja som ingenjör här i Sverige, säger hon.

Tur på Arbetsförmedlingen

Men hon beskriver att hon hade tur som träffade en välinformerad handläggare på Arbetsförmedlingen.

– Min handläggare tipsade mig om ILP-programmet som Skanska har (en ledarskapsutbildning för utrikesfödda ingenjörer reds. anm.), men jag känner många som också har varit i kontakt med Arbetsförmedlingen och deras handläggare har inte känt till programmet, säger Diana Baghdo.

Hon ser två komponenter som viktiga på vägen från ankomsten till Sverige fram till ett fast jobb. Att det finns kunskap på Arbetsförmedlingen om de möjligheter som finns.

– För oss nyanlända börjar allt med Arbetsförmedlingen, det är nummer ett för oss.

Och att svenska företag är redo att ge nyanlända en chans.

– Jag vill gärna att fler företag tar det här steget och tar hänsyn till mångfald och skapar ett inkluderande klimat.

Mark under fötterna igen

Efter flykten från Syrien, och allt som kändes som hemma, har hon nu åter funnit trygghet på sjukhusbygget i Södertälje.

– Jag trivs jättebra faktiskt. Tack vare jobbet känner jag mig trygg här i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.