Emily Westbeck från Stockholm har väntat i över två år på en AT-tjänst. Foto: SVT

Hon har väntat i över två år på AT-tjänst

Uppdaterad
Publicerad

Väntetiden från läkarexamen till den obligatoriska allmäntjänstgöringen har ökat och snittet i landet är tio månader. Emily Westbeck från Stockholm har väntat i över två år.

– Jag är uppgiven och besviken att jag inte kan få komma vidare i min karriär, säger Emily Westbeck.

Hemmahörande i Stockholmsområdet försöker Emily Westbeck, 29, få en AT-plats i området kring Stockholm. Men där är också väntetiderna som värst. Snittiden ligger på 19 månader men Emily har väntat 25 månader trots att hon är benägen att lämna Stockholm.

– Jag har sökt flera andra orter runt om i landet men det är klart att jag vill vara i Stockholm där min familj och vänner bor, säger Emily Westbeck.

Brist på AT-platser

– Det blir ju alltid en avvägning där man blir erjuden AT, säger hon.

Lång utbildning blir längre

Att utbilda sig till läkare tar tid, det vet dom flesta om. Efter grundutbildningen som tar 5,5 år måste man göra sin AT-tjänst. Den är hårt strukturerad inom flera olika grenar av medicin och tar 18 månader. 

– Att det skulle vara en lång utbildning, det såg jag framför mig. Det är ett ständigt lärande och det är jättekul men att behöva stå mitt emellan och inte bli färdig, det var inget jag hade tänkt, säger Emily Westbeck.

– Min verkligenhet är att jag har fastnat i karriären och kommer inte vidare. Jag är engagerad för mina patienterns skull och vill ta mig vidare så jag kan specialisera mig, lägger hon till.

Jobbar som underläkare under tiden

Mellan examen och AT-tjänsten arbetar de flesta som underläkare. Emily Westbeck arbetar just nu inom psykiatrin i Stockholms landsting. Där trivs hon bra och men det finns även ekonomiska parametrar som skiljer en underläkare och en AT-tjänst.

Problemet med långa väntetider växer och lär inte klinga av. Fler vill bli läkare och Emily tror att att det är ett växande problem.

– Jag tror inte det kommer avstanna. Det blir fler platser på läkarutbildningen och det kommer blir fler och fler på den sida som jag är på mellan examen och AT.

När hoppas på att få en AT-tjänst?

– I mars kan man söka igen. Jag hoppas att jag kan få en tjänst då.

Så många månader är väntetiden i ditt landsting

Stockholms 19,8

Uppsala 15,2

Jämtlands 11,7

Västmanland 11,2

Gotland 10,0

Skåne 9,8

Västerbottens 9,7

Västra Götaland 9,6

Norrbottens g 9,4

Sörmland 9,1

Värmland 9,1

Jönköpings län 8,8

Halland 8,4

Blekinge 7,9

Östergötland 7,7

Gävleborg 7,3

Örebro 7,2

Kronoberg 6,7

Västernorrland 5,8

Dalarna 5,1

Det är allmäntjänstgöring (AT)

Läkarnas AT är en reglerad och tidsbegränsad utbildningstjänst som ska introducera nya läkare till yrket. Den ska minst vara 18 månader och är förutsättningen för att läkare ska få legitimation och kunna påbörja en specialiseringstjänstgöring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brist på AT-platser

Mer i ämnet