Hon kom till Södertälje från Ukraina i veckan: ”Vill tacka ert land”

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Ukraina har gjort att många människor tvingats fly. Södertälje, Nykvarn och Salems kommun förbereder sig nu på att kunna ta emot flyktingar.

Södertälje kommun kan från och med nästa vecka börja ta emot 120 ukrainska flyktingar. Två av de som redan tagit sig till Södertälje är mamman Lilja och dottern Jaroslava.

– Jag lämnade kvar min man, min bror och min far som försvarar vår mark, säger Lilja.

Kommuner i beredskap

Nykvarns kommun skriver på sin hemsida att som läget ser ut just nu kan kommunen lösa behovet utan stöd från allmänheten vad gäller boenden. Men att situationen snabbt kan förändras. I dagsläget är det oklart hur många flyktingar kommunen kan ta emot.

”Det är i dagsläget inte helt klart med hur många Salems kommun kan ta emot, men vi kommer att ta emot”, skriver Fuad Ganibegovic, myndighetschef vid socialförvaltningen i Salem i ett mejl till SVT.

Hör Ukrainaflyktingen Lilja och Södertälje kommuns säkerhetschef Anna Flink i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.