Elisabeth Linde på Svenska kyrkan menar att härbärget är för litet. Foto: SVT

Flera personer portas från härbärget

Uppdaterad
Publicerad

Till följd av ett ovanligt högt tryck på härbärget för EU-migranter i Södertälje har det uppstått bråk i samband med sänggåendet. Fyra personer har nu blivit avstängda.

Sedan i början av februari har det varit ett ökat tryck på härbärget för EU-migranter i Södertälje. En ny grupp migranter vill ta del av de tio sovplatserna och det har uppstått stökiga situationer i samband med sänggåendet.

Respekterar inte listan

Maria Militaru är en av dem som beskriver att vissa individer inte respekterar listan – som styr vems tur det är att få sovplats – och att det har förekommit knuffar och hot.

– Jag tycker inte om det alls, men sådana är ju människor. Alla vill komma in i värmen, var och en tänker på sitt eget bästa, säger hon.

”Härbärget är för litet”

Elisabeth Linde är diakon för Svenska kyrkan som håller i härbärget. Hon berättar att man tvingats stänga av fyra personer som har ”stökat för mycket”.

– Vissa har haft svårt att vara tysta på nätterna, och som vi tror har hotat andra så att de har fått plats oftare än vad de borde ha fått.

Går det att förhindra att det blir så här igen?

– Nu vet vi lite mer. Min personliga uppfattning är att vårt härbärge är för litet. Det skulle vara antingen ingenting eller mycket större så att det inte blir den här konkurrensen om platserna.

– Jag har stor förståelse för att man blir stressad och irriterad och inte alltid så trevlig när man vill in och sova, men vi har inte tillåtelse för fler än tio personer, säger Elisabeth Linde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer