• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Centrala delarna av Vellinge i Vellinge kommun, Skåne län. Det brinner i en större industrifastighet i centrala Vellinge. Rökutvecklingen är kraftig och rör sig i riktning mot Asklunda och Eskilstorp. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Maria Gilana är elev på Hovsjöskolan, hon menar att det går bra för de flesta eleverna som går ut från skolan, trots att det ibland är ”lite kaos”. Foto: SVT

Hovsjöskolan mest segregerad – men resultaten stabila

Uppdaterad
Publicerad

Segregerade skolor kopplas ofta ihop med dåliga resultat, men på Hovsjöskolan i Södertälje har betygen klättrat uppåt påtagligt sedan 2010.
– Vi har jobbat med språket, språket och språket, säger biträdande rektorn Per Hildebrand.

I SVT:s färska kartläggning landar Hovsjöskolan i topp i Södertälje kommun som mest segregerad utifrån utländsk bakgrund och föräldrarnas utbildningsnivå. Bland de kommunala skolorna i landet hamnar Hovsjöskolan bland de 15-20 mest segregerade.

Men medan forskning har visat på en koppling mellan segregation och dåliga skolresultat är bilden en annan på Hovsjöskolan.

Förbättringen går inte obemärkt förbi, till exempel uppmärksammade Stefan Löfven trenden i sin regeringsförklaring nyligen.

Svenskan leder vägen

Hovsjöskolan nådde sitt bottenresultat läsåret 2010/11, men nu upplever de att skolan har hittat ett bättre sätt att arbeta med det svenska språket.

– Nu arbetar vi med svenskan i alla ämnen. Alla lärare är språklärare, säger Per Hildebrand, biträdande rektor.

För att kunna erbjuda en likvärdig undervisning på Hovsjöskolan – trots att den är segregerad – får skolan mer resurser än många andra skolor.

– Ja, vi har fler anställda per elev här.

Läraren: ”Hovsjö är en integrerad del av samhället”

För läraren Hafidh Talab är de höjda resultaten ingen överraskning. Hör honom förklara varför i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

den segregerade skolan

Mer i ämnet