För att säkra den biologiska mångfalden krävs det pollinerande insekter. Foto: TT/SVT

Humlor och bin för ett hållbart Södertälje

Publicerad

I budgeten för nästa år avsätts två miljoner kronor för att bland annat ta fram en så kallad pollineringsplan för kommunen. Den biologiska mångfalden ska säkras och då krävs det pollinerande insekter.

Tyska forskare skriver i en ny rapport att antalet insekter har minskat med 75 procent de senast 27 åren. Denna minskning oroar kommunalrådet Ewa Lofvar Gerdsdotter (MP).

– Det här är en ekologisk katastrof och vi behöver dra vårt strå till stacken. Därför tar vi fram en pollineringsplan för att kartlägga hur det ser ut i Södertälje, men också för att ta reda på vad vi kan göra för att förbättra villkoren för pollinerarna.

Obeboeligt för insekter

Pollinerande insekter är livsviktiga för odlingen av många frukter och grönsaker. Nu hotas insekterna av ett allt intensivare jordbruk. Stora delar av naturen har helt enkelt blivit obeboeliga för insekter. Bikupor och så kallade insektshotell, ordninggjorda livsutrymmen för insekter, kan lokalt förbättra livsbetingelserna.

Bikupor på stadshustaket

Stadshuset har ett platt tak som verkar sakna användningsområde. Ewa Lofvar Gerdsdotter tittar ut över det stora taket och har en vision.

– Här uppe på taket skulle vi kunna ha både bikupor och insektshotell.

Nu är det upp till kommunenens tjänstemän att komma med förslag till hur pollineringsplanen ska utformas och resultera i konkreta handlingar.

Privata initiativ

Alla kan hjälpa till att skapa bättre livsbetingelser för insekterna. Ett så kallat insektshotell, som består av torra genomborrade vedträn, är ganska enkelt att få till. Ett sådant står på Ewa Lofvar Gerdsdotters privata att-göra-lista.

– Det har jag ännu inte gjort, men det tänker jag göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.