Många hundar och hundägare deltar i protestpromenaden. Foto: SVT

Hundpromenad i protest mot smällare

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagskvällen promenerade hundar med plakat på Södertäljes gator. Deras ägare har fått nog av stadens smällarterror och startat ett uppror.

Varje vecka promenerar Södertäljes lokala kennelklubb, hundar och hundägare, genom staden för att umgås och utföra övningar tillsammans.

Men på tisdagskvällen förvandlades stadspromenaden till ett smällaruppror. Den tändande gnistan var hunden Rileys flykt från smällarna i förra veckan.

Har fått nog

– Vi har fått nog. Vi accepterar inte att människor leker med smällare som gör hundar psykiskt skadade för resten av sina liv, säger Christina Gidevall som är matte till hunden Elliot och en av initiativtagarna till upproret.

Christina Gidevall beskriver att Elliots skotträdsla har intensifierats under de senaste fyra åren – parallellt med att smällarna har blivit fler.

– Det är otroligt mycket smällande i Södertälje och det har blivit värre år för år, säger Christina Gidevall.

”Han skakar och flåsar”

Under julloven är det som värst, menar hon. Och för första gången kommer Elliot inte få bo kvar hemma efter att lovet inletts. I år kommer han få flytta ut till Christina Gidevalls dotter på landet för att undkomma smällandet.

– Det känns fruktansvärt. Hundarna är min familj. Men jag försöker glädjas åt att Elliot kommer slippa bli skräckslagen varje dag.

Läs mer: Olagliga smällare allt vanligare

När Elliot hör en smällare slänger sig han sig in bakom soffan och trycker sig mot väggen.

– Han skakar och flåsar och det går inte att lugna honom, säger Christina Gidevall.

Uppror för förändring

Nu hoppas Christina Gidevall och de andra hundägarna i kennelklubben att deras tysta uppror kommer att förändra situationen.

– Vi gör det här för att sända en tydlig signal gentemot samhället överlag. Smällandet måste få ett slut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer