Hur mycket kostar det att ha en adventsljusstake tänd?

Uppdaterad
Publicerad

Om du kopplar i en adventsljusstake första advent och släcker den Tjugondag Knut, hur mycket får du då betala för den på din elräkning? Följ med i videon när vi frågar vad Södertäljebor tror elräkningen landar på.

Så har vi räknat ut priset

En adventsljusstake med sju glödlampor drar ungefär 21 W jämfört med en ljusstake med LED-lampor som drar ungefär 0,7 W. Vi har utgått från ett elpris på 1 kr/kWh. Tidsperioden som vi har kikat på är mellan första advent och tjugondag knut.

Vi har först räknat ut hur mycket kWh adventljusstaken drar på ett dygn, genom att ta 0,021 x 24. Efter det har vi multiplicerat det med antalet dagar som den är tänd vilket är 47 dagar. Det blir 23,688 och eftersom vi använt oss av ett elpris på 1 kr/kwh, blir svaret avrundat uppåt 24 kr och ifall man hade haft LED-lampor hade svaret blivit 0,80 kronor.

Priset är exklusive nätavgift, moms och skatt. Tanken med att använda ett elpris på 1kr/kWh är att man själv enkelt kan räkna ut vad kostnaden blir för en själv beroende på vad elpriset är hemma hos dig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.