Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svalt intresse för att hyra flytvästar i Södertälje Foto: Karin Fallenius/SVT

Svalt intresse för att hyra flytvästar i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett svalt intresse för att hyra flytvästar av räddningstjänsten i Södertälje. Hittills i år har endast ett tiotal hyrts ut.

Intresset för uthyrningen ser olika ut runt om i Södertörns kommuner enligt brandförsvaret. Hillevi Enström, förbundsdirektör vid Södertörns brandförsvarsförbund, besökte nyligen Huddinge och där är intresset stort. Men i Södertälje hänger flytvästarna kvar på sina galgar.

– Vi vet inte varför det ser så olika ut, men det kan ju handla om att vi inte nått ut med informationen i Södertälje, säger Hillevi Engström, förbundsdirektör vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Kan förhindra hälften av dödsfallen

Förra året kunde närmare hälften av de som drunknade i fritidsbåtsrelaterade olyckor ha överlevt om de haft flytväst enligt Transportstyrelsen och Svenska livräddningssällskapets årliga analys. En orsak är att man vinner tid om man bär flytväst.

– Flytväst är ju inget vaccin mot drunkning, men det förekommer varje år att man hittar en person i till exempel en småbåtshamn där man hade kunnat ropa på hjälp, och troligen fått det, om man hade haft väst, säger Mikael Olausson, områdesansvarig för säkerhet på Svenska livräddningssällskapet.

Fram till sista juni i år har 40 personer omkommit i drunkningsolyckor.

13 stycken inträffade vid badplatser.

10 stycken inträffade i samband med båtfärd.

Källa: Svenska Livräddningssällskapet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer