Konstnären Lars-Erik Engborg Recht och stadsbyggnadsnämndens ordförande Håkan Buller framför veket ”Rytmer”. Foto: Sofi Cyréus

Muralmålning och graffitiverk invigdes

Publicerad

Under lördagen invigdes den nya muralmålningen under Mälarbron och målningarna ”Rytmer” på planken utmed slussombyggnationen.

I somras återskapade konstnären Aliro Delgado tillsammans med Cecilia Rojas Castro, Bladimir Romero, Raul Romero, José Cerda och Carlos Cerda muralmålningen under Mälarbron i Södertälje.

Renoveringen av Mälarbrons brofästen

Detta efter att den gamla målningen från 1983 togs bort i samband med renoveringen av Mälarbrons brofästen. Det nya verket heter ”Kampen för freden och mänskliga rättigheter” och innehåller både porträtt och symbolik.

Den chilenska poeten Pablo Neruda och nobelpristagaren Gabriela Mistral finns avbildade, tillika Victor Jara, vissångare och politisk aktivist. Den svenska demokratin finns avbildad i form av moder Svea, och fredsduvan är en tydlig symbol för fred och frihet.

Positiva reaktioner

Konstverket ”Rytmer” vid Slussen har skapats av graffitikonstnären Lars-Erik Engborg Recht tillsammans med bland andra William Sjölind.

– Under sommaren har jag och mina kollegor fått privilegiet att få möta medborgarnas reaktioner när vi uppenbarat oss med färg mitt i rusningstrafiken. Reaktionerna har varit många och oerhört positiva. Människor har inte tvekat att komma fram och samtala och det hela har speglat en törst efter mer konst som denna, säger Lars-Erik Engborg Recht

Muralmålningen och graffitiverkets tillkomst är resultatet av ett samarbete mellan Södertälje kommuns kultur- och fritidskontor och samhällsbyggnadskontor samt Sjöfartsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer