Tre starka vändor i Ragnhildsborgsbacken blev det för Annelie Dahlgren och Pia Lundgren under lördagen. Foto: Frida Claesson/SVT

De bestiger Mount Everest på hemmaplan

Uppdaterad
Publicerad

Kan man inte ta sig till Mount Everest så får man ta Mount Everest till Södertälje. Med hjälp av Ragnhildsborgsbacken i Södertälje så ska alla kunna bestiga världens högsta topp – fast på hemmaplan.

– Tanken är att få folk att komma igång och röra på sig, säger Annelie Dahlgren, verksamhetschef på idrottsföreningen Korpen i Södertälje.

Skidstavarna är utbytta mot gångstavar, för nog krävs det lite hjälp när man kämpar sig upp den sista branta biten av Ragnhildsborgsbacken.

Det är idrottsföreningen Korpen som står bakom initiativet Ragnhildseverest där motionärer ska bestiga Mount Everest på hemmaplan. Genom att ta sig upp för Ragnhildsborgsbacken 197 gånger, så motsvarar också det vad som krävs i höjdmeter för att nå världens högsta berg.

– Det är ingen tävling, tanken är att alla tar det i sin takt och man har till den 31 oktober på sig, säger Annelie Dahlgren, verksamhetschef på idrottsföreningen Korpen i Södertälje.

Korpen: ”Gemenskap och rörelseglädje”

Idrottsföreningen har tagit fram ett digitalt verktyg där alla deltagare kan registrera sina vändor, för att på så sätt se hur många promenader man har kvar – och det är bara uppförsbackarna som räkas. På väg mot världens högsta berg passerar deltagarna också Kullaberg, Högvålen och Kebnekajse.

– Man ska känna gemenskap och rörelseglädje. Kanske kan man få möjlighet att etablera nya sociala kontakter, jag tror att det är viktigt i pandemitider. Man kan träffa varandra utan att vara nära. Det blir en fin social stund, säger Annelie Dahlgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.