Länsstyrelsen har nu presenterat en ny fördelning av nyanlända till kommunerna. Foto: TT

Inga nyanlända till Södertälje i år

Publicerad

Tidigare fick Södertälje besked om att ta emot 57 nyanlända under 2017. Men enligt en ny fördelning är siffran nu nere på noll. – Nu har man tagit hänsyn till antalet egenbosatta, säger Jonas Johansson på länsstyrelsen.

Enligt en fördelningstabell som gjordes i september skulle Södertälje ta emot 57 nyanlända under 2017. Men när Migrationsverkets prognos sedan visade att Sverige skulle ta emot färre flyktingar än väntat gjordes fördelningen om.

Nu står det klart att Södertälje, som enda kommun i länet, anvisas 0 personer.

– Motiveringen är att man i den revidering som har gjorts nu har tagit större hänsyn till det stora antalet egenbosatta, säger länsstyrelsens Jonas Johansson.

Nollavtal eller inte?

Södertälje har under flera år haft ett så kallat ”nollavtal” när det gäller mottagandet av nyanlända just på grund av det stora antalet egenbosatta i kommunen. Men nu har anvisningarna från länsstyrelsen alltså gått från 0 till 57 och tillbaka till 0.

Vad är det egentligen som gäller?

– Det korta svaret är att den nya bosättningslagen som trädde i kraft i mars 2016 gjorde det obligatoriskt för alla kommuner att ta emot, säger Karina Uddén på länsstyrelsen i Stockholm.

Nytt läge med ny lag

Kommuner som Södertälje, med ett stort antal egenbosatta, kan alltså inte längre ha ett långvarigt ”nollavtal”?

– Nej så kunde vi göra tidigare, men det kan vi inte i och med den nya bosättningslagen, säger Karina Uddén på Länsstyrelsen i Stockholm.

Men just i år har man alltså tagit stor hänsyn till egenbosatta.

– I de beräkningar som regeringen gjort nu så har man lagt stor vikt vid antalet egenbosatta, säger Karina Uddén. Den här gången har man lyssnat på argumenten om att man måste se till ett större sammanhang.

Fakta

Ny fördelning av nyanlända 2017

 Botkyrka 138

 Danderyd 148

 Ekerö 120

 Haninge 276

 Huddinge 317

 Järfälla 168

 Lidingö 183

 Nacka 370

 Norrtälje 201

 Nykvarn 36

 Nynäshamn 94

 Salem 48

 Sigtuna 107

 Sollentuna 240

 Solna 307

 Stockholm 2 858

 Sundbyberg 88

 Södertälje 0

 Tyresö 189

 Täby 290

 Upplands Väsby 132

 Upplands-Bro 74

 Vallentuna 134

 Vaxholm 44

 Värmdö 171

 Österåker 171

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.