Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Salemborna tycker om att Moderaterna blir kvar vid makten i klippet. Foto: Helena Boman Brodie/SVT

Ingen Kalderén-effekt i Salem – Moderaterna fortfarande störst

Uppdaterad
Publicerad

Skulle Moderaternas skifte från Salems mångårige ”starke man” Lennart Kalderén till tronarvingen Richard Livén ha en negativ effekt för partiet i valet – det var frågan? Svaret blev nej. När den slutgiltiga rösträkningen nu är färdig står det klart att den borgerliga alliansen med Moderaterna i spetsen består.

– Vi har undvikt att använda oss av populistiska frågor och inte givit vallöften vi inte kan hålla, och det har gynnas oss i det här valet, säger Rickard Livén (M), gruppledare som nu får sitta kvar som kommunstyrelsens ordförande.

Socialdemokraterna gick, liksom i många andra delar av länet, framåt och är med sin 23,1 procent klart andra största parti. men mandatfördelningen förblev oförändrat i toppen.

Valet 2022 Salem

Miljöpartiet åkte ut

– Vi har försökt vara väldigt breda och sagt att vi är många som vill jobba politisk. Vi kunde varit tydligare med vår lokala politik och kanske med vilka profiler vi vill lyfta fram, säger Arne Närström (S), gruppledare.

Enda partiet som ökade ett mandat var Vänsterpartiet som gick från ett till två, på bekostnad av Miljöpartiet som hamnade under spärren på två procent och åkte ur fullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Salem

Mer i ämnet