Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon reagerar Alexander Rosengren (M) och Boel Godner (S) på preliminära valresultatet till Södertälje kommunfullmäktige. Foto: SVT

M ser ett maktskifte i Södertälje – vill styra med KD

Uppdaterad
Publicerad

Efter valresultatet till Södertälje kommunfullmäktige ser Moderaterna framför sig ett maktskifte i stadshuset. 

– Vi hoppas att Kristdemokraterna ska komma tillbaka till oss, då får vi klar majoritet, säger Alexander Rosengren (M), gruppledare i Södertälje.

Socialdemokraterna gör ett något sämre val än 2018 men står ändå stadigt.

– Vi gör ett ungefär likadant val som förra valet och är fortfarande största parti i Södertälje, säger Boel Godner (S), nuvarande kommunalråd i Södertälje.

Valet 2022 Södertälje

I den styrande konstellationen i övrigt backar Centerpartiet och Miljöpartiet, medan Kristdemokraterna ökar något.

Kan bli ett maktskifte

Både Moderaterna och Sverigedemokraterna ökar med över en procentenhet. Nu hoppas Moderaterna att Kristdemokraterna ska komma tillbaka och styra tillsammans med dem och Liberalerna med ett passivt stöd av Sverigedemokraterna och Realistpartiet.

– Vi har fått positiva signaler från Kristdemokraterna när vi pratat med dem, att de vill tillbaka till borgerligheten, säger Alexander Rosenberg (M).

Kristdemokraterna är öppna för förhandling

David Winerdal (KD) befinner sig på Kristdemokraternas valvaka inne i Stockholm när SVT får tag i honom på telefon.

– Valresultatet visar att väljarna inte gillade den här konstellationen som styrt tillsammans. Först måste jag gå tillbaka till partiet och prata med dem, sen kan vi förhandla, säger han.

Att Kristdemokraterna i Södertälje öppnar upp för att förhandla om att styra tillsammans med Moderaterna och Liberalerna med passivt stöd av Sverigedemokraterna är en nyhet för Boel Godner (S) på valnatten.

– Jag trodde att Kristdemokraterna inte ville styra med Sverigedemokraterna, inte heller med passivt stöd. Vi får se de närmaste dagarna när vi förhandlat, säger hon.

Bilden visar de senaste uppdaterade siffrorna då 98 procent av rösterna räknats under valnatten. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Södertälje

Mer i ämnet