Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när SVT:s reporter smakar på bland annat svenska tempehchips och mjölmask. Foto: Maja Flygt/SVT

Insektsfärs, tempechips och ”omelettish” – här tävlar de i innovativ mat

Publicerad

Under tisdagen dukades en rad ovanliga maträtter upp på Science park i Södertälje. Följ med till årets tävling för hållbar och innovativ mat.

– Oväntat att mjölmask kunde vara så gott, säger SVT:s reporter. Följ med på provsmakning i videon.

Ät Stockholm 2022 arrangeras av Region Stockholm, projektet Matlust och länsstyrelsen i Stockholm.

– Vi är i Södertälje för att det är en stark matkommun, inte minst med den hållbara skolmaten. Vi har ett livsmedelskluster här med Matlust och många entreprenörer och jordbruksmark runtom. Dessutom är sciencepark en innovativ arena så det känns självklar att vara här, säger Eva Helén, tävlingsledare för Ät Stockholm.

Ät Stockholm och Matlust

  • Tävlingen är för innovativa livsmedel som ska vara både hållbara, svenskproducerade, smaka gott och ha marknadspotential. Tävlingen arrangeras för tredje året i rad på Science park i Södertälje.
  • Tävlingen är i samband med konferens och samtal om framtidens mat som hålls av Matlust i Södertälje. Matlust är ett EU-projekt som ska skapa en mer hållbar livsmedelsnäring i Stockholmsregionen, bland annat genom att starta upp olika nätverk för små och medelstora företag som sysslar med livsmedel.
  • Vinnare av tävlingen i år blev Hallstavik Tempe, som producerar tempechips på svenska baljväxter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.