Totalt besöktes åtta restauranger, som serverade julbordsbuffé i Södertälje, under två dagar i decembermånad. Det gjordes ett stickprov på en vara på varje ställe. Bland det som kontrollerades var ägg, ris a la malta, kräftröra, skagenröra, rostbiffröra och rödlöksröra. Förutom att kontrollera temperaturen på enskilda matvaror så tittade inspektörerna även på hanteringen av utrustning, hygien samt kunskap om allergener.
Majoriteten av restaurangerna klarade sig bra.
– Det var väldigt bra resultat med två undantag, säger Luis Carvajal, livsmedelskontrollant på Södertälje kommun.
Mögelsvamp skagenröra
På ett ställe hittade inspektörerna något att anmärka på i maten:
– Vi hittade att det var hög halt mögelsvamp i skagenröran. Men det var inget man kunde se utan något som analyssvaren visade i efterhand. Och då det inte utgjorde någon hälsorisk så det blev inget föreläggande, säger Luis Carvajal.
Däremot fick en annan restaurang ett föreläggande med krav på åtgärder, dels för smutsiga knivar, dels för dålig koll på allergener. I föreläggandet står att ”det är olämpligt att sätta tillbaka använda knivar på en svårrengörbar magnetlist. Dels för att listen kan smutsa ned andra knivar senare, dels för att det kan bli missförstånd om knivarna är använda eller inte efter diskningen.”
Skickade informationsblad i förväg
Även om inspektionerna var oanmälda så hade miljökontoret i höstas skickat ut ett informationsblad om att man i år skulle kontrollera julbord.
– Vi tänkte att det skulle få folk att skärpa till sig. Vårt mål är inte att sätta dit verksamhetsutövare utan vi vill ju att de ska göra rätt från början. Och när vi hittar en avvikelse så är det viktigt att se om det är en tillfällig eller en återkommande avvikelse, säger han och berättar att han är glad över resultatet.
– Jag trodde faktiskt inte det skulle se så bra ut.
Varför inte?
– Nej, man har hört så mycket om hanteringen av julbord. Men det vi märkte var att man har bra rutiner kring att man ska servera lite i taget så att saker och ting håller rätt temperatur.